T: 024-3601462

HI-FOG® beschermt alle ruimtes aan boord

Met een modulair ontwerp en compacte componenten beschikt HI-FOG® over de vereiste flexibiliteit voor alle types ruimtes zoals accommodatie, openbare ruimtes, servicegebieden, cabines, bordessen, machinekamers, autodekken, frituurinstallaties en (afzuig)kanalen.

HI-FOG® voor accommodatie
Voor accommodatie- en servicegebieden worden normaliter HI-FOG® sprinklerkoppen gebruikt. Elke sprinkler is uitgerust met een hittegevoelig glaspatroon die bij een bepaalde temperatuur knapt. Als de glaspatroon knapt, start de HI-FOG® pompunit automatisch en wordt watermist verneveld door de geactiveerde sprinkler(s).


Animatie van het HI-FOG® systeem voor accommodaties

HI-FOG® voor machineruimtes
Machineruimtes en pompkamers op schepen vereisen bijzondere brandbestrijdingsmaatregelen. Door de aard van de apparatuur en de hitte die wordt gegenereerd, kunnen kleine storingen al een zware brand veroorzaken.

HI-FOG® biedt twee configuraties die speciaal zijn ontworpen voor dergelijke ruimtes:

HI-FOG® total flooding systeem (volledige ruimtevulling): volledig goedgekeurd alternatief voor gas- of schuimsystemen voor het onderdrukken of blussen van branden in ruimtes tot maximaal 6600 m3 (netto volume).

HI-FOG® locale applicatie systeem: ontworpen en goedgekeurd in overeenstemming met de wet- en regelgeving voor locale applicatie systemen waarvan in de praktijk is bewezen dat dit systeem onder gunstige omstandigheden ook brand in machineruimtes kan blussen zonder activering van een total flooding systeem.

Beide types systemen kunnen worden gecombineerd in één enkel geïntegreerd systeem voor het vaartuig. Dit biedt kostenbesparingen zowel wat betreft installatie als onderhoud.


Animatie van de HI-FOG® total flooding en locale applicatie systemen

HI-FOG® voor Ro-Ro dekken
Ro-Ro dekken en speciale categorie ruimtes kunnen worden beschermd door een HI-FOG® sprinkler- of sprayheadsysteem. De keuze voor welk systeemtype wordt bepaald op basis van het type en de afmetingen van het vaartuig evenals de indeling van de autodekken.

Deze twee systemen bestaan uit dezelfde basiscomponenten. Beide maken normaliter gebruik van de modulaire HI-FOG® elektrische pompunit (SPU) en zijn uitgerust met HI-FOG® sprinkler- of sprayhead. Het aantal pompmodules en het exacte type sprinkler- of sprayhead hangt af van de afmetingen van de beschermde ruimte en de stroom die is vereist. Het verschil tussen beide systemen zit hem in de activering.

HI-FOG® sprinklersysteem
Het HI-FOG® sprinklersysteem is een automatisch systeem dat gebruikt maakt van zogenaamde wet pipes (leidingen zijn gevuld met water). Het systeem is voorzien van sprinklerkoppen met hittegevoelige ampullen. Als een sprinklerampul knapt, daalt de druk in het systeem waarmee een stroom wordt gecreëerd door de sectiekleppen zodat de pompunit wordt geactiveerd.

HI-FOG® sproeikopsysteem
Het HI-FOG® sprayheadsysteem maakt gebruik van sectiekleppen die normaal gesloten zijn; de leidingen achter de kleppen zijn zogenaamde dry pipes. Bij activering van een sectie vernevelen de open sprayheads watermist in die zone. De activering kan handmatig gebeuren of automatisch met behulp van een extern signaal van een branddetectiesysteem.


Animatie van het HI-FOG® systeem voor Ro-Ro dekken

HI-FOG® voor frituurinstallaties en (afzuig)kanalen
Frituurinstallaties zijn een van de belangrijkste veroorzakers van brand op vaartuigen.

De hitte in combinatie met grote hoeveelheden brandbare vloeistof (frituurolie) in de directe omgeving zorgt voor een hoog brandrisico. De branden zijn niet eenvoudig te blussen omdat niet alleen de vlammen moeten worden gedoofd maar ook de olie moet worden gekoeld.

HI-FOG® systemen voor frituurinstallaties en (afzuig)kanalen kunnen zelfstandige installaties zijn, maar ze kunnen ook worden geïntegreerd in het hoofdsysteem. Voor de (afzuig)kanalen in kombuizen of wasruimtes worden speciale HI-FOG® sprayheads gebruikt. De sprayheads aan de buitenzijde van het (afzuig)kanaal worden beschermd als ze niet actief zijn. Zo wordt voorkomen dat de spuitopeningen verstopt raken door vet of stof.

HI-FOG® voor balkons
Een HI-FOG® installatie voor balkons vereist normaliter een speciaal systeem door de verschillende brandbestrijdingsvereisten voor binnen- en buitenomgevingen. HI-FOG® systemen voor balkons gebruiken sprinkler- of sprayheads.

Bij het gebruik van sprinklerkoppen zijn de leidingen gevuld met antivries om te voorkomen dat het water bevriest in koude klimaten. Bij sprayheads wordt gebruik gemaakt van een dry-pipe systeem.

HI-FOG® voordelen:

  • Bewezen prestaties
  • Raakt nooit uitgeput
  • Veilig voor mens en milieu

Gerelateerde links:
Brochures downloaden
Typegoedkeuringen
Referenties