HI-FOG® Testen en goedkeuringen

Met duizenden voltooide full-scale brandproeven, is het HI-FOG® watermist brandbestrijdingssysteem de meest geteste watermistoplossing ter wereld. HI-FOG® is getest voor een brede reeks toepassingen en beschikt over een groot aantal type goedkeuringen die zijn toegekend door erkende toezichthouders.

Toen HI-FOG® begin jaren negentig voor het eerst werd geïntroduceerd, bestonden er nog geen normen voor watermisttechnologie. De enige manier waarop het vermogen van HI-FOG® kon worden aangetoond, was het uitvoeren van full-scale brandproeven voor elke afzonderlijke toepassing. Deze proeven vormden de basis voor veel internationale normen. Op basis van de HI-FOG® proeven worden ook vandaag de dag nog nieuwe brandproefnormen ontwikkeld.

De betrokkenheid van Marioff bij het normeren dateert van 1991 toen vertegenwoordigers van het bedrijf een vergadering van een subcommissie voor brandbestrijding van de International Maritime Organization (IMO) bijwoonden. Deze subcommissie was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van regelgeving voor noodsprinklersystemen voor de passagiersvaart.

Sinds die tijd maken Marioff specialisten elk jaar deel uit van de IMO subcommissie. Voor toepassingen op land, neemt Marioff deel in het normeringwerk van de NFPA 750 watermistcommissie (VS) en de CEN Watermist Werkgroep onderdeel van de Technische Commissie CEN/TC191 (Europa) sinds de oprichting van beide commissies, respectievelijk in 1993 en 1999.

Typegoedkeuringen
Door de grote variëteit in watermistsystemen zijn er geen generieke ontwerpmethodes voor alle verschillende systemen. De enige erkende methode om de performance van een watermistsysteem te bepalen is door middel van een full-scale brandproef.

Alle belangrijke parameters worden vastgesteld in de relevante brandproeven. Zoals:

  • HI-FOG® sprinklertype
  • HI-FOG® sprinklerafstand
  • stroomsnelheid / werkdruk
  • max. plafondhoogte en/of max. volume

HI-FOG® type goedkeuringen
Overzicht van typegoedkeuringen voor HI-FOG® landtoepassingen
Overzicht van typegoedkeuringen voor HI-FOG® scheepvaarttoepassingen

Aanvragen versus goedkeuringen:
Approval matrix landtoepassingen

Certificaten:

FM Certificate GPU Turbine & Machinery 1375 M3
FM Certificate Machinery Spaces MT4
FM Certificate 1500 M3
FM Certificate HI-FOG® 2000
FM Protection of light hazard occupancies
FM 5560 Datacenter
FM 5560 Local Applications
VdS approval GPU S418009 MS1375m3- corrected
VdS approval GPU S4020002 OH1- extension
VdS new approval MSPU S418005 OH1&OH2p.g.-
VdS approval MSPU S418006 MS1375m3&cable tunnel-
VdS approval MSPU S4050001 OH1- extension
Kiwa BRL-K21020 Certificaat